Pierre Oteiza en zijn Kintoa varkens

Van het in de jaren '80 zien uitsterven tot de herintroductie naar zijn natuurlijk thuis in het Kintoa-territorium, het verhaal van de "Pie Noir" en Pierre is zowel fascinerend als hoopvol.

Tegenwoordig bloeit dit ras in het rustige en weelderige landschap van de Aldudes-vallei tussen Frankrijk en Spanje. Maar begin jaren tachtig stond de Pie Noir op de lijst van bedreigde diersoorten van het Franse Ministerie van Landbouw. Maar dankzij het doorzettingsvermogen en de toewijding van een handvol lokale boeren, aangevoerd door de lokale legende Pierre Oteiza, heeft het zwart-witte varkensras met hun kenmerkende lange oren niet alleen overleefd, maar blijft het ook gedijen.

Het dagelijks leven van de Baskische varkensrassen vandaag zou kunnen worden vergeleken met hoe ze in het verleden werden gefokt - vrij rondzwervend in de bossen, op berghellingen, in valleien en andere landschappen van de Kintoa-regio. Met een dieet van lokale kruiden, seizoensvruchten inclusief kastanjes, eikels, beukennootjes en biologische granen, dit zijn varkens die inderdaad het volledige scala aan smaken bieden dat van natuurlijk varkensvlees te verkrijgen is. En met de strikte regelgeving voor het houden van deze Baskische varkens, vertalen de magische ingrediënten van tijd en geduld zich naar een meest memorabele gastronomische ervaring van The Country of Quint.

 

Sale

Unavailable

Sold Out